Champions League, eller Mesterligaen som det også kalles, er divisjonen for vinnerlagene av de nasjonale seriene i Europa. Mesterligaen ligger under UEFA (Union of European Football Associations) og er blitt arrangert på årlig basis siden 1955. Det er 32 lag som spiller i de innledende rundene.

Vinnerlag

Fotballklubben Real Madrid har vunnet flest ganger, med sine 11 seire i Mesterligaen. De har vært med i mesterligaspill helt siden oppstarten i real_madrid_2_0_by_kubano19841955. De er det eneste laget som ha vunnet ligaen mer enn tre år på rad. Et annet spansk lag som også har markert seg er Barcelona, som har vunnet tittelen 2 ganger. Ingen andre spanske lag har kvalifisert seg.

England har hatt 5 vinner lag av Mesterligaen, og disse er Liverpool, Chelsea, Manchester United, Aston Villa og Nottingham Forest.

Kun to lag har vunnet Champions League på hjemmebane. Dette skjedde i 1997, da Dortmund Borussia vant i München, og i 1996, da Juventus vant i Roma.

Sponsorer

Champions League har vært sponset av store, internasjonale merkenavn og multinasjonale selskaper. Noen framtredende eksempler er Heineken, PepsiCo, Gazprom, MasterCard, Nissan, Sony, UniCredit og Adidas. Det er satt en begrensing på 8 sponsorer per periode, og disse har definerte reklameområder i forbindelse med arrangementene. Adidas har en spesiell rolle som under-sponsor, med hovedvekt på fotballer og sportslig utstyr.

UEFA-sangen

Den velkjente sangen som hører til Mesterligaen ble introdusert etter navneendringen fra Europaligaen til Champions League i 1992. Den engelske komponisten Tony Britten tok utgangspunkt i Händels “Zadok the Priest” (HWV 258) som er en kroningshymne til bruk under kroning av den britiske monarken. Den ble første gang brukt i 1727, under kroningen av Georg II.

Teksten som brukes i UEFA-sammenheng er en blanding av de offisielle UEFA-språkene tysk, fransk og engelsk, som er brukt for å markere Champions League og fotballsportens pan-europeiske betydning.