Fotball – en verdenssport

Dersom du vil lese om fotball generelt, eller om du kanskje vil lære noen spesielle fun-facts, som du ikke kjente til fra før, har du kommet til rett sted. På denne siden kan du lese om ulike mesterskap, både på nasjonalt og internasjonalt nivå, lære om kjente utøvere, samt få noen tips til hvordan du lykkes i fotballspill på nett.

Fotball regnes som verdens største sport, med millioner av spillere og tilskuere verden over. Det er den klart mest dominerende idretten i Afrika, Europa og Sør-Afrika, og regnes som nasjonalidrett i nesten alle land som deltar i VM-kvalifisering. VM arrangeres hvert fjerde år, og det antas at over en halv milliard mennesker følger kampene – enten live, eller på TV. For Champions League-kampene er tilsvarende seertall omlag 300 millioner.download (5)

Verdien av fotball er i milliardklassen. Real Madrid er ifølge Forbes verdens dyreste fotballag, og er verdsatt til svimlende 3,645 milliarder dollar(!). Neste lag på listen, Barcelona, er ikke langt bak med sine 3,549 milliarder. På tredjeplass finner vi Manchester United, med en verdi på 3,317 milliarder. Blant de 20 rikeste klubbene på Forbes liste, finner vi utelukkende europeiske fotballklubber. Blant disse 20 finner vi hele 8 engelske klubber.

Fotball slik vi kjenner det i dag, oppsto i 1800-tallets England, selv om anene kan spores tilbake til tiden før vår tidsregning. Sporten utviklet seg i denne perioden inn i to ulike retninger, med, og uten, bruk av hender. Disse to sportene kjenner vi i dag, som fotball eller soccer, og som rugby. Begge de to versjonene står i dag sterkt i engelsk idrettskultur, selv om fotballen er blitt den dominerende av de to.